Makrobiotika könyvek

Könyvek, alapanyagok megvásárlásához kérjük, jelentkezz be!

Hitelesen magyar nyelven is hozzáférhetőek a természetes életmóddal, élet szemlélettel, táplálkozás tudománnyal kapcsolatos szakirodalmak.

  • Ismeretterjesztő könyvek, receptes füzetek megvásárolhatóak a konzultációkon, rendezvényeken és kurzusokon.
  • A Makrobiotika Központban (1172 Budapest, Adorján u. 8. H-P 10-15 között)

Könyvek házhozszállítással itt rendelhetők: alapanyag szállítással együtt, a Makrobiotika Áruházban.


Rágni vagy nem rágni

Rágni vagy nem rágni – 139 oldal, 1.800 Ft
 
A rágás művészete – Az alapos rágás maga az egészség

Ötletek, előnyök, technikák, egyszerű rágási gyakorlatok az emésztés javítására és az ételek élvezetének fokozására.
Ebben a könyvben megtanulhatja a rágás helyes technikáit, megismerheti az étkezés alapelveit illetve megtudhatja, hogy milyen hatásai vannak a nem megfelelő rágásnak.
A rágás a szájban emésztő enzimeket aktivál, nyál képződik, ami alapvető ahhoz, hogy az emésztő szerveink az ételt lebontsák, a vékonybélben megemésszék, majd a kinyert tápanyagokat a véráramon és egyéb csatornákon át az a test, az elme és a szellem táplálására használjuk fel.

Az alapos rágás a nyelés előtt, az alaposan megrágott étel és ital jó emésztéshez vezet megkönnyítve a test dolgát. Minél kevesebb energiát kell a testnek felhasználnia az emésztéshez, annál többet fordíthat a teremetésre, a játékra és az élet örömteli megélésére. Javasolt az alapos és minden tapasztalatra, érzetre tudatos rágás a falat lenyelése előtt és a hit abban, hogy az így válik legjobban a részünkké.

Az orvosok, az egészségügyi reformerek és a filozófusok folyamatosan kiemelik az alapos rágás fontosságát a jobb egészség és a nagyobb életerő érdekében.
 
A gyorsételekkel szemben kis létszámú ellenálló mozgalom fejlődött ki az olasz és a francia gasztronómiai közösségekben, akik a lassan elkészített ételek komótos fogyasztását javasolták két órás ebédidőkkel, alapos rágással, az étel ízének élvezetével és kedélyes beszélgetéssel az asztal mellett. „Slow food” mozgalmuk jelképe egy csiga és egy spirálkagyló.

Makrobiotika az egészséges és harmonikus életért

konyvuj

Makrobiotika az egészséges és harmonikus életért – 240 oldal, színes fotókkal, 4.500 Ft

Az ősi filozófiai bölcsességeken alapuló makrobiotikus életmód és étrend támogatja a testi-lelki egyensúly kialakítását és megtartását, az egészséges, aktív és harmonikus életet. A hiánypótló, átfogó könyv nélkülözhetetlen azok számára, akik természetesen szeretnék formálni az életüket, megelőzni a civilizációs betegségeket, helyreállítani és megőrizni az egészségüket. A Kossuth Könyvkiadó színes, elegáns kiadványa szakszerű segítséget nyújt az ételek alapanyagainak helyes kiválasztásától kezdve a megfelelő konyhatechnikák elsajátításáig. Elméletet, gyakorlatot és izgalmas, változatos recepteket kínál színes illusztrációkkal elsősorban hazai alapanyagokból.

Gluténmentes makrobiotikus ételek

Gluténmentes makrobiotikus ételek – 139 oldal, 3.200 Ft
 
Egyre szélesebb körben elterjedtek a cöliákia, a glutén (gabona sikér) által kiváltott, a vékonybél bolyhait károsító autoimmun betegség, más néven lisztérzékenység, valamint az glutén allergia. A gabonákra is alapuló makrobiotikus konyhában az ezt tartalmazó gabonafajták – búza, rozs, árpa, zab - elhagyásával is sokféle egészséges megoldást kínálunk az élethosszig, vagy az allergiás állapot javulásáig gluténmentes étrenden élők számára. A speciális étrendben alkalmazható alapanyagok megismerésével megkönnyítjük a bevásárlást és gazdag makrobiotikus recept gyűjteménnyel segítjük a mindennapi gluténmentes főzést. Makrobiotikus receptek nem tartalmaznak sem tojást, sem pedig tejtermékeket, így a tejcukor és tejfehérje, valamint a tojás érzékenyek számára is bátran ajánlható ez a könyv.

Őszi makrobiotikus ételek

oszi_makro

Őszi makrobiotikus ételek - 120 oldal, 2.800 Ft

Ebben a könyvben témánk az őszi étrend. Ősszel megváltozik az idő, az indián nyár időszaka még kellemesen enyhe, a ködös november már egészen hideg is lehet. Gazdag kínálatban állnak rendelkezésünkre a természetes, élő, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag, alacsony zsírtartalmú őszi alapanyagok. Sokféle eljárással kiegyensúlyozott, változatos és ízletes őszi ételek készíthetők belőlük. Fogyasztásukkal saját állapotunk, aktivitásunk szerint alkalmazkodni tudunk a változékony őszi időjáráshoz, felkészülünk a télre, egyúttal támogatjuk az egészségünket és életerőnket.

Téli makrobiotikus ételek

Téli makrobiotikus ételek - 124 oldal, 2.900 Ft

Ebben a könyvben témánk a téli étrend. A téli hidegben meleget adó, tartalmas ételeket készítünk. A természetes, élő, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag, hasznos zsírsavakat tartalmazó, egészséges alapanyagok és a sokféle ételkészítési eljárás közül olyanokat választunk ebben az évszakban, amelyekkel változatos, ízletes téli ételek készíthetők a hétköznapokra és az ünnepekre. Fogyasztásukkal melegen tartjuk, tápláljuk a testünket a nélkül, hogy nagyon elnehezednénk, egyúttal támogatjuk az egészségünket és életerőnket.

Makrobiotikus sütőtök ételek

sutouj

Makrobiotikus sütőtök ételek - 44 oldal, 1.100 Ft

Ebben a receptfüzetben témánk a tél csodája, a sütőtök. A változatos méretű és formájú, narancssárga színű sütőtökfélék gazdagok értékes tápanyagokban, mint például A-vitamin, kímélőek – a csecsemők első zöldség ételei közé tartoznak – rostjaik segítik az emésztést, energiájuk megnyugtató és kiegyensúlyozott. Változatosan elkészíthetők: levesben, főétel részeként, babokkal együtt főve, ízletes desszertnek, de még gyógyitaloknak is.

Makrobiotikus tészta ételek

tesztakonyv

Makrobiotikus tészta ételek - 84 oldal, 2.200 Ft

A tészták szárítva hosszú ideig elállnak, gyorsan és változatosan főzhetünk belőlük egészséges ételeket. A teljes, egész gabonaszemből frissen őrölt lisztek a legjobb alapanyagaik energia, tápanyag és egészség szempontból. Ezek összetett szénhidrátjait a tápanyagokban gazdag makrobiotikus alapanyagokkal kombinálva jó energiaforrást nyerünk aktív emberek számára is. A minőségi száraz tésztákat használhatjuk a levesekhez, a ragukhoz, körítésként, a tészta egytálételekhez szószokkal, a rakott és sült tésztákhoz, valamint a tészta salátákhoz öntetekkel kombinálva.

Nyári makrobiotikus ételek

nyarkonyvNyári makrobiotikus ételek - 128 oldal, 2.900 Ft

Ebben a könyvben témánk a nyári étrend. Nyáron a hőségben fontos a felfrissülés, könnyű, üdítő, hűtő hatású ételeket készítünk. A természetes, élő, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag, alacsony zsírtartalmú alapanyagok és a sokféle ételkészítési eljárás közül olyanokat választunk, amelyekkel változatos, ízletes nyári ételek készíthetők. Fogyasztásukkal könnyedén szépülhetünk, koplalás nélkül veszíthetünk felesleges testsúlyunkból, egyúttal támogatjuk az egészségünket, életerőnket.

Makrobiotikus vágási, főzési módok és életvezetés

eletvez

Makrobiotikus vágási, főzési módok és életvezetés - 56 oldal, 1.400 Ft

Ebben a kis könyvben témánk a makrobiotikus rendszeren belül a sokféle vágási technika, amelyekkel az alapanyagokat előkészítjük a főzéshez, leírjuk és bemutatjuk őket. Több főzési mód közül választhatunk az ételek elkészítésénél, ezek segítségével változatos ételeket kapunk minden évszak jellegzetességeihez és az egyéni igényekhez igazodva. Foglalkozunk a természetes makrobiotikus életvezetéssel is, ennek elvei az egyensúlyunkat és az egészségünket szolgálják.

Makrobiotikus reggelik

reggelikonyvMakrobiotikus reggelik - 112 oldal, 2.600 Ft

Ebben a receptes könyvben témánk a makrobiotikus reggeli. Akármilyen sietős is a dolgunk, fontos az otthoni reggeli makrobitoikus étkezéssel jól kezdeni, meglapozni a napunkat. Egész gabonákból, gabona termékekből (gabona töretek, pelyhek, bulgur, stb.) készítünk összetett szénhidrátokat tartalmazó kásákat, amelyeket főtt és nyers zöldségekkel, nyers és aszalt gyümölcsökkel, szárazon pirított olajos magokkal, tofuval, szejtyánnal kombinálva kínálunk. Az áldott reggeli miszó leves, olyan tisztító hatású étel, amely világszerte sokaknak segített már, városi szmogban, radioaktív sugárzásban is megőrizni az egészségüket. A magyar étrendben sajnos még nincs az értékéhez méltó helyén, pedig káros környezeti hatások bennünket is gyakran érnek.

Makrobiotikus almás receptek

ujalmas

Makrobiotikus almás receptek - 44 oldal, 1.100 Ft

Ebben a receptfüzetben témánk az alma. Már júniusban érik, más fajtái pedig egészen novemberig adják a gyümölcsöt, télire is tárolhatók megfelelő helyen. Az almafélék gazdagok flavonoidokban, pektinben és értékes rostokban. Energiát adnak, méregtelenítenek, csökkentik a koleszterin szintet, a szívbetegségek kockázatát, rendszeres fogyasztásukkal csökken a rák, az asztma és a 2. típusú cukorbetegség kockázata is. Mértékkel együk, hetente néhány alkalommal. Télen sokféleképpen elkészítve, nyáron nyersen, kicsit gyakrabban. Remek almás recepteket találnak a könyvben.

Makrobiotikus palacsinták édesen és sósan

palcsiMakrobiotikus palacsinták édesen és sósan - 60 oldal, 1.400 Ft

Ebben a receptkönyvben témánk mindenki kedvence a palacsinta. Egészségesen - az eltömítő és nyákosító tejtermékek, a szélsőséges tojás, cukor és mesterséges édesítők nélkül - készülnek, édesen és sósan, sokféleképpen. Gabona sziruppal, friss és aszalt gyümölcsökkel édesítünk, tengeri sóval és más természetes fűszerekkel ízesítünk, alumíniummentes bio sütőport, hidegen sajtolt olajat használunk. Az édes és sós töltelékek, öntetek értékes makrobiotikus alapanyagokból természetes módon készülnek. Az egész gabonák teljes kiőrlésű lisztjét kombináljuk egyéb lisztfélékkel (kukorica, köles, hajdina, tönköly, durum).

Egyszerű makrobiotika

egyszeru_borito Egyszerű makrobiotika - 76 oldal, 1.800 Ft

Makrobiotikus receptek, levesek, fő fogások, savanyúságok, saláták és desszertek kizárólag Magyarországon termő, könnyen és olcsón beszerezhető, természetes élelmiszer alapanyagokból: gabonákból, zöldségekből, hüvelyesekből és gyümölcsökből. Egyszerű ételek, amelyek könnyen elkészíthetők, az alapanyagok pedig beszerezhetők egy nagyobb választékú bio boltból. Ajánlható a makrobiotikus, a természetes és a vegetariánus étrendet követőknek egyaránt.

Tavaszi makrobiotikus ételek

tavaszikonyvTavaszi makrobiotikus ételek - 120 oldal, 2.800 Ft

Ebben a könyvben témánk a tavaszi étrend. Tavasszal újjá éled a természet, a hideg tél után enyhül az idő és felkészülünk a nyárra. A télinél könnyebb, tápláló és egyúttal tisztító ételekre van szükségünk. Ez a csírák évszaka is. A természetes, tápanyagokban gazdag, alacsony zsírtartalmú alapanyagok, valamint a sokféle ételkészítési eljárás segítségével ízletes tavaszi ételek készíthetők. Fogyasztásukkal saját állapotunk, aktivitásunk szerint alkalmazkodni tudunk a változékony tavaszi időjáráshoz, egyúttal támogatjuk az egészségünket, életerőnket.

Makrobiotikus saláták és savanyúk

salsav2Makrobiotikus saláták és savanyúk - 88 oldal, 2.500 Ft

Ebben a könyvben témánk a saláta és a savanyúság. Megismerhetik ezeknek az ételeknek a helyét, fontos egyensúlyi szerepét az általános makrobiotikus rendszeren belül, remek saláta és savanyúság receptek sokaságával gazdagodhatnak. A változatos, ízletes és egészséges ételek receptjei segítenek az elfelejtett természetes ételkészítési tudás visszaszerzésében. Az iparosodás korában szélsőségessé vált táplálkozásunkat újra egyensúlyba hozva pedig a fizikai, mentális állapotunk és érzelmeink is kiegyensúlyozottabbá válnak.

Makrobiotika a 21. században

Makrobiotika a 21. században - 150 oldal, 3.300 Ft

A természetes, kiegyensúlyozott, élő alapanyagokból készült ételek fogyasztása, amelyek gazadagok életenergiában, tápanyagokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben támogatják az egészséges emésztő rendszert, a jó minőségű vért és a jól működő immunrendszert.

Alacsony zsírtartalmú, magas vitamin, ásványi anyag és tápanyag tartalmú étrend, amelyben az összetett szénhidrátok és fehérjék megfelelő aránya, a sav-lúg, a kálium és a nátrium egyensúlya valamit a megfelelő vércukor egyensúly egyaránt fontos szempontok.

Gyermekeink és családunk egészsége makrobiotikus étrenddel és életmóddal

gyermkonyv

Gyermekeink és családunk egészsége makrobiotikus étrenddel és életmóddal - 154 oldal, 3.500 Ft

Ebben a könyvben témánk a családunk és gyermekink egészsége makrobiotikus étrenddel és életmóddal. A könyv segítséget nyújt a gyermeket vágyó, váró és nevelő szülők számára a holisztikus gyermeknevelésben, a tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend, életvezetés és a természetes otthoni környezet kialakításában. Foglalkozunk a családok egészségével, a gyermekek fejlődésének, növekedésének, táplálkozásának és egészségének fő kérdéseivel, a gyerekbetegségekkel, a különféle egyensúlytalanságokat helyrehozó étrenddel, a természetes gyógyító ételekkel, italokkal és otthoni kezelési módokkal.

Sugárszennyeződésektől tisztító és immunerősítő makrobiotikus ételek

Sugárszennyeződésektől tisztító és immunerősítő makrobiotikus ételek - 136 oldal, 3.200 Ft


Ebben a könyvben összefoglaljuk a sugárzásokat (például UV sugárzások, napkitörések, földsugárzások, atomkísérletek és balesetek sugárhatása, egészségügyi szűrővizsgálatok, élelmiszer besugárzások, elektromos készülékek, nagyfeszültségű vezetékek, transzformátor állomások sugárhatásai) és az immunrendszerünk egyéb modernkori kihívásait, valamint ezek hatásait az egészségünkre.

Foglalkozunk a káros hatások csökkentésével természetes életmód, különféle eszközök és speciális étrend segítségével. Évtizedek gyakorlati tapasztalatai és kutatási eredményei alapján igazolt, hogy testünk megtisztítható sokféle sugárzás és környezeti szennyeződés káros hatásaitól egyszerű, ősi, gyógyító, makrobiotikus táplálékkal és életmóddal. A gyenge állapotban lévő, a betegségekből lábadozó, a gyakori fertőzésekkel küzdő, a fáradt és az erős környezeti hatásoknak kitett egészséges emberek is hasznát veszik ezeknek az ételeknek a regenerálódásukhoz.

Makrobiotikus uzsonnák, útravalók és pástétomok

uzsonnakMakrobiotikus uzsonnák, útravalók és pástétomok - 68 oldal, 1.800 Ft

Ebben a receptes könyvben olyan ételekkel foglalkozunk, amelyek alkalmasak otthon tízóraira, uzsonnára vagy becsomagolhatjuk őket iskolába és munkába. Ide tartoznak a zöldséges, magos szusi félék, a barnarizs golyók, a palacsintára, jó minőségű kenyérre kenhető vagy mártogatható pástétomok magfélékből, hüvelyesekből, gabonákból és zöldségfélékből. Egyszerűek, előkészítve könnyen és gyorsan elkészíthetők. A fő étkezések között fogyasztva értékes tápanyagokkal látnak el bennünket, táplálók, mégis könnyűek és egészségesek.

Makrobiotikus desszertek - Szabadon nassolhat

nasi

Makrobiotikus desszertek - Szabadon nassolhat - 120 oldal, 2.800 Ft

A receptes könyvben lévő desszertek eltömítő és nyákosító tejtermékek, a szélsőséges tojás, cukor és mesterséges vegyi édesítők nélkül készülnek sokféleképpen. Zöldségeket, sütőtököt, sárgarépát és helyben termő gyümölcsöket használunk szezonjukban, tárolt, aszalt vagy cukor nélkül eltett formában. Gabona vagy gyümölcs sziruppal, gyümölcsökkel édesítünk, tengeri fűvel zselésítünk, kuzuval vagy gabona keményítővel sűrítünk, és gabona vagy mag tejjel készülnek a pudingok. Alumíniummentes bio sütőport, hidegen sajtolt olajat, egész gabonákat, ezek teljes kiőrlésű lisztjét használjuk és kombináljuk egyéb lisztekkel. 

 

Az érékes, természetes alapanyagokból készült, tápláló és egészséges desszertek rendszeres fogyasztásra alkalmasak a makrobiotikus elvek és az egyéni állapot szerint.

Makrobiotika cukorbetegeknek - cukorbetegség helyett

diabetMakrobiotika cukorbetegeknek - cukorbetegség helyett - 118 oldal - 2.800 Ft

Ebben a könyvben a diabétesz és a hipoglikémia makrobiotikus szemléletű gyógyító étrendjével foglalkozunk, amely segít stabilizálni a krónikusan alacsony vagy magas vércukorszintet, javítani és helyreállítani az egyensúlyt. A modern ipari ételek, a feldolgozott fehér rizs és liszt, a finomított cukor rendszeres fogyasztása miatt széles körben elterjedt civilizációs betegséggé vált a cukorbetegség. Régebben a szénhidrátok elhagyását javasolták, mára a tudományos szemlélet is igazolta az ősi tudást, az összetett szénhidrátok, az alacsony glikémiás indexű és terhelésű, a tápanyagokban és élelmi rostokban gazdag, alacsony zsírtartalmú, természetes ételek kiemelkedő szerepét az egészség javításában.

Vegetáriánus szakácskönyv

vega_konyvVegetáriánus szakácskönyv - 118 oldal, 2.800 Ft

Ebben a receptes könyvben nincs semmilyen állati eredetű étel – sem húsfélék, sem hal, sem tojás, tejtermék vagy méz - kizárólag természetese növényi alapanyagok, így vegetáriánus és vegán életmódot élők egyaránt használhatják. Élettel teli, egész gabonák, zöldségek, hüvelyesek, mag és diófélék, gyümölcsök, természetes szójabab termékek, ízesítők, vagy gabona vagy gyümölcs édesítők és tengeri füvek segítségével készítünk kiegyensúlyozott, ízletes és változatos ételeket. Ezek gazdagok életenergiában, tápanyagokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben, élelmi rostokban és megadják a szükséges fehérjét is.

Mind a négy évszakra találnak sokféle receptet, leveseket, fő ételeket, savanyúkat, salátákat, desszerteket és makrobiotikus italokat reggelire, ebédre, uzsonnára, útravalónak és vacsorára egyaránt.

Makrobiotikus táplálkozás

taplalkozasMakrobiotikus táplálkozás - 160 oldal, 3.500 Ft

A makrobiotikus rendszer átfogó univerzális elvek alapján tekint a világra, az étkezésre is. A természetes, egészséget szolgáló étrend rugalmasan egyéni körülményekre adaptálható az éghajlati öv, az évszakok, a nem, az életkor, az életmód, az aktivitás és az egyéni egészségi állapot figyelembevételével. Az általános elveket, a természetes életvezetést, az alapanyagokat, a főzési módokat, az általános makrobiotikus étrendet, az adaptálásokat, a helyi hagyományokon alapuló átvezető ételeket, gyógyitalok és kezelési módok receptjei tartalmazza ez az átfogó könyv.

Makrobiotika a facebookon

Makrobiotikus hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj programjainkról, újdonságainkról!