A makrobiotika

Gyakran feltett kérdések a makrobiotikáról – Sebestyén Szilvia válaszol

Mi az a makrobiotika?

A makrobiotika az egészséges életmód és táplálkozás átfogó, rendszere, magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a főzési módszereket, valamint az étkezést és életmódot is. Az emberiség hagyományos életmódjának mai, modern értelmezése.

A természettel összhangba hozott életről és étrendről szól, az életerőnk magas szinten tartásáról, az egyensúlyunk folyamatos megteremtéséről, figyelembe véve az éghajlati övet, az évszakot, a környezeti hatásokat, a nemünket, a korunkat, a pillanatnyi állapotunkat, az aktivitásunkat, az éppen hozzáférhető alapanyagokat és a főzésre fordítható időnket.

Mire jó ez az étrend?

Makrobiotikus életmód és étrend alkalmas a civilizációs betegségek megelőzésére, káros hatásainak természetes enyhítésére. Kiváló a már kialakult betegségek orvosi kezelésének kiegészítésére.  Ilyenek például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, az emésztő rendszeri problémák, a cukorbetegség, a férfi és női reproduktív szervek problémái.

A makrobiotikus életmód követői évről - évre egyre jobban érzik magukat:

"Isteni a makrobiotika, hihetetlenül szálkásodtam tőle. Mindenki kérdezi, hogy mit csinálok. Nem kellett fogynom, 3 kilótól szabadultam meg. Sokkal fürgébb vagyok tánc közben nem vagyok olyan fáradékony. Ebből a hasmenéses vírusból 3 nap alatt kigyógyultam, az iskolatársaim pedig lázzal 1 hét alatt, ezt a táplálkozásnak köszönhetem. Nekem nagyon bevált: az emésztésem teljesen meggyógyult gyógyszer nélkül, napi rendszeres a székletem. A jövőben mindenképp ez fogja képezni a táplálkozásomat."  M. Dávid

"Sokat kínlódtam a ciklusommal, a fájdalmakkal.  Ma voltam kontrollon, és alig hitték el, hogy eltűnt az endometriózis! Szeretném, ha így maradna, ezért továbbra is tartom az étrendet és a tornát." V. Éva

"Meddőnek mondtak és a makrobiotikus étkezésnek köszönhetően babát várok, az orvosom azt mondja, hogy fantasztikus." K.G. Katalin

"A 65 éves édesanyámnak szebb lett a bőre, a haja és  már szemüveg nélkül is tud olvasni!" E. Anna

"Megváltozott az életem, 15 kilót fogytam 5 hónap alatt éhezés és gyötrelem nélkül, eltűnt a fáradtság, erős vagyok,  és tudom, mi a lelki béke." F. Marika

Egészséges, aktív, hosszú életet élnek világszerte azok a közösségek, akik ilyen étrendet és életmódot követnek. A magas élelmi rosttartalmú ételek egészségesen tartják az emésztőrendszert. A telített zsírok alacsony szintje a vér jó minőségéhez vezet, javítja a vérkeringést és a szív működését. Az alacsony glikémiás indexű makrobiotikus ételek támogatják a vércukor szint egyensúlyát, segítik a túlsúly csökkentését és az érzelmi egyensúlyt.
Az ételekben a savas és a lúgos hatás, valamint a kálium és nátrium mennyisége a szükséges egyensúlyban vannak. A lassan lebomló összetett szénhidrátok azt eredményezik, hogy az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak.
Az általános makrobiotikus étrend fehérjékben, vasban, kalciumban, más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag. A fehérje kulcskérdés a sejtosztódáshoz, de a túlzásba vitt bevitele egészségtelen növekedéssel és veseproblémákkal járhat, ez az étrend ideális fehérje szintet és kombinációkban megfelelő összetételt ad. Az egyéni szükségletek és állapot mellett az évszakok is fontos szerepet játszanak az élelmiszerek és főzési módok az kiválasztásában.

Mit együnk, hogy egészségesek legyünk?

Az étrend egészséges, élő alapanyagainak jótékony hatásait tudományos kutatók sora vizsgálta és értékességüket folyamatosan igazolják. Ételeink alapanyagául élettel teli növényeket választunk, ugyanis ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek.

Az egész gabona, bab és magfélék, a zöldségek élőek, képesek a növekedésre, kicsíráznak, a gyökér zöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvai elültethetők és új növények fejlődnek ki belőlük, a természetesen erjesztett, fermentált ételekben - például a szójababból készül miszóban - pedig mikroszkopikus folyamatokban élő enzimek virulnak.

A makrobiotikus rendszer az energia szempontból kiegyensúlyozott ételeket ajánlja, az egész gabonaszemek a legmegfelelőbb ételek az ember számára, különösen a barna rizs.

Az emberek melegvérű lények, ezért a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik, ezért kiemelkedőek a gabonafélék, a zöldségfélék, a babfélék és természetes szójababtermékek, a mag és diófélék, a tengeri füvek és a helyben termett gyümölcsök az étrendben a mérsékelt éghajlati övben. Az állati eredetű ételek közül a halak ajánlottak, különösen a fehér húsú halfajták, a tengerparti részeken pedig frissen a kagylók is.

Gondosan választjuk ki a természetes élelmiszer alapanyagokat, tároljuk őket és dolgozzuk fel otthon, a főzési módszerekkel különféle hatást gyakorolunk az ételek energiájára, majd elfogyasztjuk őket és kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatást gyakorolva az életenergiánkra, és egyensúlyunkra. Ismerjük meg az összes értékes alapanyagot és főzési módszert, használjuk őket változatosan, ízletes ételek készítésére.

Kik követik ezt a módszert?

Sok egészséges ember használja alkalmanként, például tisztító kúrának, de sokan már életmódként is élik, hogy fiatalon, egészségesen, energiával telve tudjanak élni és dolgozni. Rengeteg írásos visszajelzést kaptunk az elmúlt években a módszert sikeresen alkalmazóktól a javuló állapotukról sokféle betegségből: különféle rákbetegségekből, nőgyógyászati bajokból, cukorbetegségből, érrendszeri, mozgásszervi, légúti, emésztő rendszeri és egyéb betegségekből.

A módszer népszerűsége az elmúlt évtizedekben világszerte nőtt
, keleten évszázados hagyományai vannak, Amerika után Európában is ismertté vált, az elmúlt néhány évtizedben, hazánkban is gyorsan terjed.
Mindenki lehetősége, világszerte emberek milliói követnek ilyen egyénre szabható étrendet és életmódot, gazdagok és szegényebbek, híresek - mint például Madonna, Tom Cruise, Gwyneth Palthrow


                       

Illényi Katica (Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész)
 Sokféle vallási, kulturális, környezeti háttérrel, bőrszínnel, városlakók és vidékiek, egészségesek és betegségekből gyógyulni vágyók, fiatalok és idősebbek, férfiak, nők, gyerekek, és minden természetes, békés életre vágyók élnek így.  Az életmód követői egy békés világ álmát őrzik és saját életükben az alapanyagok választásával, a főzéssel, az étkezéssel, az életmóddal, a környezetükkel való összhangra törekvéssel tesznek is érte.

Az iparosodott világ feldolgozott élelmiszereinek nagy részét élő, természetes, makrobiotikus ételekkel pótolni nem kevesek költséges mulatsága, egyszerűségben is élhető, harmonikus életmód és étrend a természettel összhangban.

Környezettudatos, fenntartható életet tesz lehetővé ősi alapokon, a mai felfogással is összhangban. Elvei és módszerei iránymutatót adnak egy nagyon összetett, állandóan változó világban, amelyben fontos iránytűnk az intuíciónk (biológiai bölcsességünk), amely a makrobiotikus ismeretekkel, gyakorlattal, az életmóddal és étrenddel folyamatosan fejlődik.

Mi a helyzet Magyarországon?

A makrobiotika a 80-as években kezdett egyáltalán ismertté válni és a 90-es években terjedni Magyarországon. Azóta itthon is hozzáférhetők az alapanyagok, elterjedt nálunk is a biogazdálkodás, sok kiadvány jelent meg a módszerről magyar nyelven, elméleti tanfolyamokon és főzési gyakorlatokon ismerkedhetnek meg vele az egészségesen élni és gyógyulni vágyók.
Képzett makrobiotikus tanácsadók érhetők el, hogy a betegeknek egyéni javaslatokat állítsanak össze.  2004-től működik a Makrobiotika Intézet, előtte személyes gyógyulási tapasztalatot szereztem külföldön a módszer segítségével, majd saját tanulmányokat folytattam az európai Kushi Intézetben. Azon dolgozunk egyre többen, hogy országszerte megismerhesd ezt az értékes tudást.

Miért kezdje el egy egészséges ember?

Mert sokféle káros környezeti hatásnak vagyunk kitéve, amit életmóddal és étrenddel nagyrészt ellensúlyozhatunk, a makrobiotika segítségével egészséges, aktív életet lehet élni. Bebizonyosodott már sok helyen a világban, hogy életmódként hosszútávon sikeresen élhető. Japánban, Okinawa szigetén az egyszerű, természetes étrendet, életmódot követő idősek, fittek és aktívan dolgoznak a 85-95 éves korukban is.

Mit tegyél, ha kedvet kaptál a makrobiotikához?

A módszer rugalmas, kezdhető néhány napos kúrával, gyakorolható néhány hónapig, vagy élhető életmódként. Az alapok elsajátításában segítünk az érdeklődőknek a kiadványainkkal, elméleti és gyakorlati főző tanfolyamainkkal. A weblapon folyamatosan találnak információt az aktuális programokról.

A 21. századi makrobiotika c. könyvem például remek, modern összefoglaló az alapanyagokról, jó információforrás a vásárláshoz, az étrend tervekhez. Felhívom a figyelmet arra, hogy ha valaki beteg, akkor nem elég egy egészséggel kapcsolatos könyvet elolvasni, az orvosi vizsgálat mellett egyéni étrendre van szüksége.

Felkérésre tudok egyéni táplálkozási tanácsot is adni.

Ha megkóstolnád az általános makrobiotikus ételeket néhány hétig, hónapig, vagy folyamatosan fogyasztanál ilyet, rendelj tőlünk makrobiotikus menüt!

Makrobiotika a facebookon

Makrobiotikus hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj programjainkról, újdonságainkról!