Receptek

Tavaszi májtisztító makrobiotikus vegán receptek

Lassan beköszönt a tavasz és itt a méregtelenítés ideje. Miért fontos a méregtelenítés? A méreganyagok rendszeres kitisztítása segít abban, hogy hosszú távon az egészséges életet élhessünk. A szervezetünknek szüksége van egy kis pihenőre, hogy regenerálódhasson.

Bővebben...

Isteni karob golyó (glutén-, cukor-, és laktózmentes)

Hozzávalók:

  • 25 dkg nem pirított hajdnia
  • 5-6 dl tiszta víz
  • 4 dl rizsszirup
  • 1 db narancs
  • 1 ek. karob por
  • darált dió vagy pirított mandula
  • vanília por


Elkészítés:

25 dkg világos nem pirított hajdinát megfőzök 5-6 dl tiszta vízben egy csipet sóval 25 perc alatt.
4 dl rizsszirupot, késhegynyi vanília port, egy friss narancs kicsavart levét, reszelt héját összekeverem. Hozzáadok még egy evőkanál karob port és mixerrel simára keverem.
 
Amikor kihűl, megszilárdul, különböző formákat készíthetek belőle. (golyó, henger bármi)
 
Megforgathatom:
•    darált dióban
•    darabolt pirított mandulában

Mag dióra érzékenyek részére:
•    puffasztott amarantban is meg lehet forgatni
 
A belsejét meg lehet tölteni aszalt gyümölccsel, amit előtte kicsi almalében megpárolunk. Lehet öntetet tenni rá, felfőzött lekvárt kicsi kukorica keményítővel, vagy vanília öntetet.

Zsírégető jégcsapretekital

A jégcsapretek enzimjei és kéntartalmú vegyületei segítik az emésztést. Magas a rost- és alacsony kalóriatartalma  (100 grammban csak 15 kcal).  Enyhe vízhajtó hatása miatt fogyókúrázóknak, diétázóknak kimondottan javasolt.

Hozzávalók:

  • 10 cm-es jégcsapretek apróra reszelve
  • 1 csésze tisztított víz


Elkészítés:

A lereszelt jégcsapretket vízzel felforraljuk, 5-6 perc alatt puhára főzzük. A levét leszűrve melegen isszuk meg. Felnőtteknek reggel és este 1-1 csészével javasolt, kúraszerűen 1 hétig.

A második héttől elegendő csak kétnaponta, majd a harmadik héttől egy-két naponta inni.

Mandulás rizspuding gesztenyével és mazsolával kuktában (glutén-, cukor- és laktózmentes)

Hozzávalók:

  • 1 csésze sült vagy főtt szelídgesztenye a külső és belső héja nélkül
  • 1/2 csésze mazsola mosva
  • 1/2 csésze barna rizs
  • 1/2 csésze édes rizs
  • 2 csésze víz
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet tengeri só
  • 2 csésze 100%-os natúr almalé


Tálaláshoz:

  • 1/2 csésze mandula darabolva, szárazon pirítva


Elkészítés:

Meghámozott sült vagy főtt gesztenyét, a többi hozzávalóval együtt kuktába tesszük, lefedjük és felforraljuk, majd közepes lángon, lángelosztóval 50 percig főzzük. Csak akkor vesszük le a fedőt, ha a gőz már eltávozott a kuktából. Melegen tálaljuk, tálkába öntve, pirított mandulával megszórva.

Mazsolás kukoricadara kuglóf bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • ½ csésze kukoricadara
  • 6 csésze víz
  • 1 csipet tengeri só
  • 10 dkg arany mazsola
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
  • Tálaláskor friss bogyós gyümölcsök és citromfű levél


Elkészítés:

A kukoricadarát sós vízben, folytonos keverés mellett addig főzzük a mazsolával, amíg a kanál megáll benne. Kikenjük a kuglófsütőt vagy tortaformát  az olajjal, beleöntjük a masszát és hagyjuk megdermedni, lehet egy éjszakán át is. Tálaló tányérra borítjuk és friss bogyós gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

Náthaűző gyógytea

Hozzávalók:

  • 2 db vöröshagyma héja
  • 2,5 dl tisztított víz
  • Citrom
  • 1 tk. méz


Elkészítés:

A hagyma héját alaposan megmossuk.  2,5 dl vízben 10 percig főzzük. A kész teába ízlés szerint facsarunk egy kis citromot.  Belekeverjük a mézet is. Egy kisebb darab gyömbér levét is hozzáadhatjuk.  A gyömbér friss leve, nagyon jó nyákoldó.
(A gyömbér refluxosoknak nem ajánlott!)

Csicseriborsó-gabonafasírt tepsiben sütve (glutén, cukor és laktózmentes)

Hozzávalók:

  • 1 csésze csicseriborsó (8 órára beáztatva friss vízben. Só nélkül puhára főzve, 1/2 csésze főzőlével pürésítve.)
  • 4 gerezd foghagya zúzva
  • 1/2, 1 KK. tengeri só
  • 1/2 csésze barna rizs
  • 1 csokor petrezsejemzöld (vagy szárzellerzöld apróra vágva)
  • 1 KK hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olivaolaj


Elkészítés:

A beáztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, kuktában vagy fazékban, só nélkül 60-70 perc alatt puhára főzzük. Csak akkor vegyük le a kukta fedelét, ha már minden gőz távozott.

A csicseriborsót 1/2 csésze főzőlével és tengeri sóval együtt  pürésítjük, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst, a fűszereket és ízesítőket. Kevés olajjal kikenünk egy közepes tepsit, majd max 2 cm magasan egyenletesen elterítjük benne a keveréket.

Előmelegített 170-180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a tetejét. Hagyjuk kihűlni majd kockákra vágjuk.  

Azuki bab sütőtökkel és kombuval kuktában (Glutén, cukor és laktózmentes)

Hozzávalók:

  • 1 csésze azuki bab (mosva, 3 csésze vízben áztatva)
  • 5-6 dl tiszta víz
  • 3 csésze sütőtök magozva, hámozva kockákra vágva
  • 4-5 cm-es kombudarab áztatva, csíkokra vágva


Elkészítés:

Tegyük kuktába a kombut, az azuki babot az áztatóvizükkel együtt, majd a tetejükre a sütőtökkockákat.
Zárjuk le a kuktát, forraljuk fel az ételt, majd közepes lángon, lángelosztóval 45 percig főzzük.

Hagyjuk a gőzt teljesen távozni az edényből, csak utána nyissuk ki a fedőt. Melegen tálaljuk.

Hűtő hatású kánikula ételek gyorsan, táplálóan, gluténmentesen

Segítünk a jobb közérzet elérésében ebben a hőségben!
 
A kánikulában hűtő hatású alapanyagokból érdemes ételeket készíteni, illetve a biztonságos fehérjét tartalmazó ételeket nyári salátaként fogyasztani szobahőmérsékleten, hűvösen.

A nehezebb teljes gabonákat (módosítatlan, egyben lévő szemek, pl. barna rizs, köles, árpa, kukorica stb.) gyakrabban fogyaszthatunk feldolgozott gabona termékeket pl. tésztákat: rizs tészta, kukorica tészta (ezek gluténmentesek), akik tudnak glutént fogyasztani búza tésztaféleségeket, hajdina tésztaféleségeket használhatnak.

Bővebben...

Receptek táplálékallergiára és fogyni vágyóknak

Ezeket a gyorsan elkészíthető, egyszerű glutén, tej és tejtermék, tojás, cukor mentes desszerteket ajánljuk!

A köles megerősíti a csontokat, meggátolja a fogak szuvasodását, rugalmassá teszi a kötőszövetet ezért meggátolja a narancsbőr kialakulását és hatásos annak eltüntetésében.

A csicseriborsó barnarizzsel teljes értékű fehérjét ad ami tökéletes a fizikai aktivitás nélküli mai modern életvitelben.

A forró nyári napokon kellemesen hűtő hatású a citromos rizs puding, segíti a máj regenerálását az édes-savanyú ízével.

Az aszalványos hajdina golyó kitartó energiát ad, nyári hőségben egy sűrű bablevessel egész nap elegendő táplálék a civilizáció által biztosított kényelmes mindennapokban.




Kölestorta:

  • 25 dkg köles
  • 1 liter almalé
  • 20 dkg aszalt szilva 1 dl almalében felfőzve
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg mandula pehely

 
Almalében megfőzzük a kölest csipet sóval 20 percig.  A torta forma aljára tesszük a felfőzött aszalt szilvát és a következő réteg az almalében főtt kölest fahéj ízesítéssel. Tetejét mandula pehellyel ízesítjük. A torta formát betehetjük 175 fokos sütőbe és tovább süthetjük 30 percig.
 
Csicseriborsós barnarizs zöldségdíszítéssel

  • egy csésze főtt csicseriborsó
  • 2 csésze főtt barnarizs
  • fél csésze virágvágású sárgarépa nyersen
  • fél csésze negyedholdra vágott uborka

A csicseriborsót és a barnarizst összekeverjük, tetejét a nyers zöldségekkel díszítjük
 
 
Citromos rizspuding

Egy csésze rizst 3 csésze vízzel csipet sóval puhára főzünk. Hozzáadunk egy csésze rizs szirupot és 2 citrom levét, negyed citrom reszelt héját. Tálaláskor citromkarikával és mentalevéllel vagy citromfűvel díszítjük.
 
Aszalványos hajdinagolyó

  • 20 dkg csésze bio világos hajdina (ennek nincsen a sötét pirított hajdinára jellemző erős aromája, bárki elfogyaszthatja úgy hogy nem is tudják hogy ez hajdina, kellemes, lágy jó textúrájú)
  • 6 dl csésze tiszta víz
  • 2,5 dl rizs szirup
  • csipet só
  • egy narancs kicsavart leve
  • (2 dkg karob por aki ebben a variációban kívánja elkészíteni)
  • egy teáskanál reszelt narancs héj
  • 10 db aszalvány (szilva, szőlő, barack, áfonya… ami van)
  • darált dió vagy puffasztott amarant amiben meghempergetjük a hajdina golyót

Kedvenc desszert gyermekeknek ez a glutén mentes finomság. Hasonlít a darált kekszes kókuszreszelékben forgatott golyóhoz. A megfőtt hajdinához hozzáadjuk a narancs frissen kicsavart levét és a narancs héj reszeléket, ha van karob por hozzáadjuk. 3 cm-es golyókat formázunk belőle, a közepébe egy szem aszalványt teszünk, és vagy darált dióban vagy puffasztott amarantban megforgatjuk. (a dióra érzékenyek puffasztott amarantot használjanak)

Rizskoch

25 dkg csésze barna rizst megfőzünk 3 csésze tiszta vízben csipet sóval és 5 dkg aszalvánnyal (mazsolával aki szereti) 1/2 vaníliarúddal. Hozzáadunk 3 dl rizs szirupot és 3 cm-s vastagságban tepsibe téve 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Tetejét gyümölccsel díszíthetjük tálaláskor.

Makrobiotika a facebookon

Makrobiotikus hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj programjainkról, újdonságainkról!