Tavaszi májtisztító makrobiotikus vegán receptek

Lassan beköszönt a tavasz és itt a méregtelenítés ideje. Miért fontos a méregtelenítés? A méreganyagok rendszeres kitisztítása segít abban, hogy hosszú távon az egészséges életet élhessünk. A szervezetünknek szüksége van egy kis pihenőre, hogy regenerálódhasson.

 
MÁJ MÉREGTELENÍTŐ TEA

Ebéd után fogyasszunk egy csészényit tíz napon át. Ez az ital harmonizálja a máj működési funkcióit.

 • 1 csésze Hajdina vagy Árpa (aki glutén    mentes étrenden van annak a hajdina javasolt)
 • Csírák
 • Egy darab szárított shiitake gomba – minimum 30 percig áztatom,  az áztató vizet is felhasználom
 • 1/4 csésze kockára vágott jégcsapretek
 • 1/3 ad csésze Jégcsapretek levél vagy piros retek levél
 • Két teáskanálnyi darabolt póréhagyma

Öt csésze vizet adunk a feldarabolt zöldségekhez. Alacsony lángon főzzük 30 percig fedő nélkül. Szűrjük le és dobjuk ki a pépet és fogyasszuk a teát.
A vizet a feldarabolt zöldségekhez adjuk, alacsony lángon főzzük 30 percig fedő nélkül. Szűrjük le és dobjuk ki a pépet és fogyasszuk a teát. Májméregtelenítő tea, harmonizálja a máj működését. Ebéd után fogyasszunk egy csészényit tíz napon át.BARNA RIZS és ÁRPA KÁSA RESZELT JÉGCSAPRETEKKEL (figyelem, aki glutén mentes étrenden van az hajdinát használjon az árpa helyett!!!)

Négy órán át vagy éjszakán át áztatom, hogy emészthetőbb legyen az árpát és a rizst. Fél csésze barna rizst és fél csésze árpát kuktában főzünk 3-4 csésze vízzel egy csipet sóval. Közepes lángon főzzük nyomás alatt. Tegyünk ki egy serpenyőbe egy csésze kását és adjunk hozzá egy nagy evőkanál reszelt jégcsapretket és főzzük 2-3 percig míg a retek édes nem lesz. Ezt a kását főzhetjük egy órán át is 5 csésze vízzel.


Máshogyan megfogalmazva a recept:

 • Lágyra főtt barnarizs és árpa reszelt jégcsapretekkel
 • 1 csésze barnarizs és árpa mosva és 6-12 órán át áztatva
 • 3-4 csésze friss víz és 1 csipet tengeri só
 • 1 csésze főtt gabonához 1 evőkanál reszelt jégcsapretek


Beáztatjuk a rizst éjszakára, majd friss vízben tesszük oda főni a csipet sóval együtt a kuktában.  Fél csésze barna rizst és fél csésze árpát főzünk 3-4 csésze vízzel és egy csipet sóval. Forrás után közepes lángon főzzük 45 percig, hagyjuk lemenni a gőzt a fedő levétele előtt. Tegyünk ki egy serpenyőbe egy csésze kását és adjunk hozzá egy nagy evőkanál reszelt jégcsapretket és addig főzzük kevergetve, amíg a retek édessé válik, ehhez kb. 5 perc elég. Főzhetjük együtt a gabonát a retekdarabokkal akár 60 percig is, ekkor 5 csésze vizet adjunk hozzá.KUKTÁBAN FŐTT BARNARIZS ÚJHAGYMÁVAL

 • 1 csésze barnarizs
 • 11 csésze tiszta víz
 • 1 csipet tengeri só a főzéshez
 • tálaláskor újhagyma

Tegyük a megmosott barnarizst a kuktába és adjuk hozzá a vizet, főzzük alacsony lángon fedél és só hozzáadása nélkül 10 percig, míg a víz elkezd forrni. Ezután adjuk hozzá a tengeri sót és tegyük rá a kuktafedőt.

Vegyük nagy lángra, forraljuk fel. Amikor a kukta jelez, közepes tűzre visszakapcsolunk és lángelosztót teszünk az edény alá, így főzzük 40-45 percig.


Megvárjuk, amíg lemegy a gőz, utána nyitjuk ki a tetőt. Könnyebb lesz a kuktát elmosogatni, ha saját gőzében hagyjuk a megfőtt gabonát egy ideig. Fakanállal szedjük ki a főtt barnarizst úgy, hogy az alsó és a felső részeket óvatosan összekeverjük, majd belekeverjük az apróra vágott újhagymát, lefedjük bambusz terítővel, amíg tálaljuk. Ez a fedés megelőzi a főtt rizs kiszáradását.

Makrobiotika a facebookon

Makrobiotikus hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj programjainkról, újdonságainkról!