Receptek táplálékallergiára és fogyni vágyóknak

Ezeket a gyorsan elkészíthető, egyszerű glutén, tej és tejtermék, tojás, cukor mentes desszerteket ajánljuk!

A köles megerősíti a csontokat, meggátolja a fogak szuvasodását, rugalmassá teszi a kötőszövetet ezért meggátolja a narancsbőr kialakulását és hatásos annak eltüntetésében.

A csicseriborsó barnarizzsel teljes értékű fehérjét ad ami tökéletes a fizikai aktivitás nélküli mai modern életvitelben.

A forró nyári napokon kellemesen hűtő hatású a citromos rizs puding, segíti a máj regenerálását az édes-savanyú ízével.

Az aszalványos hajdina golyó kitartó energiát ad, nyári hőségben egy sűrű bablevessel egész nap elegendő táplálék a civilizáció által biztosított kényelmes mindennapokban.




Kölestorta:

  • 25 dkg köles
  • 1 liter almalé
  • 20 dkg aszalt szilva 1 dl almalében felfőzve
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg mandula pehely

 
Almalében megfőzzük a kölest csipet sóval 20 percig.  A torta forma aljára tesszük a felfőzött aszalt szilvát és a következő réteg az almalében főtt kölest fahéj ízesítéssel. Tetejét mandula pehellyel ízesítjük. A torta formát betehetjük 175 fokos sütőbe és tovább süthetjük 30 percig.
 
Csicseriborsós barnarizs zöldségdíszítéssel

  • egy csésze főtt csicseriborsó
  • 2 csésze főtt barnarizs
  • fél csésze virágvágású sárgarépa nyersen
  • fél csésze negyedholdra vágott uborka

A csicseriborsót és a barnarizst összekeverjük, tetejét a nyers zöldségekkel díszítjük
 
 
Citromos rizspuding

Egy csésze rizst 3 csésze vízzel csipet sóval puhára főzünk. Hozzáadunk egy csésze rizs szirupot és 2 citrom levét, negyed citrom reszelt héját. Tálaláskor citromkarikával és mentalevéllel vagy citromfűvel díszítjük.
 
Aszalványos hajdinagolyó

  • 20 dkg csésze bio világos hajdina (ennek nincsen a sötét pirított hajdinára jellemző erős aromája, bárki elfogyaszthatja úgy hogy nem is tudják hogy ez hajdina, kellemes, lágy jó textúrájú)
  • 6 dl csésze tiszta víz
  • 2,5 dl rizs szirup
  • csipet só
  • egy narancs kicsavart leve
  • (2 dkg karob por aki ebben a variációban kívánja elkészíteni)
  • egy teáskanál reszelt narancs héj
  • 10 db aszalvány (szilva, szőlő, barack, áfonya… ami van)
  • darált dió vagy puffasztott amarant amiben meghempergetjük a hajdina golyót

Kedvenc desszert gyermekeknek ez a glutén mentes finomság. Hasonlít a darált kekszes kókuszreszelékben forgatott golyóhoz. A megfőtt hajdinához hozzáadjuk a narancs frissen kicsavart levét és a narancs héj reszeléket, ha van karob por hozzáadjuk. 3 cm-es golyókat formázunk belőle, a közepébe egy szem aszalványt teszünk, és vagy darált dióban vagy puffasztott amarantban megforgatjuk. (a dióra érzékenyek puffasztott amarantot használjanak)

Rizskoch

25 dkg csésze barna rizst megfőzünk 3 csésze tiszta vízben csipet sóval és 5 dkg aszalvánnyal (mazsolával aki szereti) 1/2 vaníliarúddal. Hozzáadunk 3 dl rizs szirupot és 3 cm-s vastagságban tepsibe téve 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Tetejét gyümölccsel díszíthetjük tálaláskor.

Makrobiotika a facebookon

Makrobiotikus hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj programjainkról, újdonságainkról!