Hűtő hatású kánikula ételek gyorsan, táplálóan, gluténmentesen

Segítünk a jobb közérzet elérésében ebben a hőségben!
 
A kánikulában hűtő hatású alapanyagokból érdemes ételeket készíteni, illetve a biztonságos fehérjét tartalmazó ételeket nyári salátaként fogyasztani szobahőmérsékleten, hűvösen.

A nehezebb teljes gabonákat (módosítatlan, egyben lévő szemek, pl. barna rizs, köles, árpa, kukorica stb.) gyakrabban fogyaszthatunk feldolgozott gabona termékeket pl. tésztákat: rizs tészta, kukorica tészta (ezek gluténmentesek), akik tudnak glutént fogyasztani búza tésztaféleségeket, hajdina tésztaféleségeket használhatnak.


 
A nyár gabonája a kukorica, hűtőhatása miatt, íze kellemesen édes. Önmagában fogyasztva nem jól hasznosul, ezért hogy ne maradjuk éhesek fogyasszuk együtt bab, lencse vagy borsófélékkel: kukoricás babsaláta, kukoricás tészta, kukoricás barna rizs, kukorica-póréhagyma leves, zöldséges-petrezselymes puliszka zöldborsó vagy csicseriborsó raguval.
 
Tipikus, hűtő hatású kánikula leves :

Kukorica-póréhagyma leves (elkészítése kb. 15 perc)

Hozzávalók 2 személyre: 1 cső kukorica, 20-25 cm hosszú póréhagyma, só, 6 dl tisztított víz

A csőről levágom a kukorica szemeket és a 6 dl vízhez csipet sóval elkezdem főzni. Miközben főzöm addig megmosom a póréhagymát és oválisra szeletelem és hozzáadom a félig megfőtt kukorica szemekhez így egy időben lesznek puhák. Sózom ízlés szerint. Amikor elkészült, apróra darabolt petrezselyemmel díszítve tálalom.
 




 
Tipikus nyári menü:
 
leves: hideg csicseri borsó leves
főfogás: petrezselymes polenta csiperkés zöldborsós raguval, kínai-kel uborka salátával,
desszert: vanília krém eper öntettel

 
Hűvös csicseri borsó leves

2 főre:

  • 20 dkg főtt csicseri borsó, sózva
  • 5 dkg kockára vágott vöröshagyma, üvegesre pirítva
  • 5 dkg negyedholdra vágott sárgarépa
  • 5 dkg kockákra vágott karalábé
  • mokkáskanál olaj
  • 6 dl tiszta víz
  • díszítésnek apróra darabolt snidling, újhagyma, petrezselyem – (ami zöld színű) tálaláskor

A főtt csicseri borsóhoz hozzáadom egy másik edényben kellemesen sózva puhára párolt  kis kockákra vágott vöröshagymát, negyedholdra szeletelt sárgarépát és kockára vágott karalábét.
 
Petrezselymes polenta, csiperkés zöldborsós raguval, kínai-kel uborka salátával

2 főre a petrezselymes polenta (15 perc)
6 dl sós forrásban lévő vízben 15 dkg kukorica darát, egy csokor apróra darabolt petrezselymet folyamatos keveréssel  hozzáadok. Amikor „süllög” azaz puffog akkor kicsire veszem a lángot és addig keverem míg a lábos szélétől elválik a puliszkám (polentám), ezután deszkára önthetem és úgy tálalom.

Csiperkés zöldborsós ragú 2 főre

  • 2 db csiperke gomba szeletelve,
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 vöröshagyma kockára vágva, üvegesre pirítva
  • 5 dkg sárgarépa szeletelve
  • 3 dl víz


A vöröshagymát üvegesre pirítom és hozzáadom a gombát és együtt pirítom, felöntöm fél deci vízzel és a sárgarépát hozzáadva puhára párolom.
2,5 dl vízben puhára főzöm a zöldborsót és ezután megsózom. A puhára főtt zöldborsót ráöntöm a csiperkés zöldséges fogásra.

Kínai kel-uborka saláta 2 főre

1db kínai kel levelet és 10 dkg uborkát felszeletelünk csipet sót adunk hozzá. Lehet kovászos uborka levével is felönteni.

 

Vanília krém eper öntettel

2 főre
4 dl rizstejet, 1 dl rizs szirupot főzök vanília rúddal amíg forrásba kerül, majd kiveszem a vaníliát és hozzáadom a 2 dl rizstejben felolvasztott1 evőkanál kukorica keményítőt folyamatos keveréssel hozzáadom és addig forralom amíg besűrűsödik.( 4 perc kb.) Kompótos tálkába teszem amikor kihűl tetejére eper öntetet teszek.

Eper öntet
2 db epret 1 dl almalével összemixelek és felfőzöm.


Jó étvágyat kívánok!

Sebestyén Szilvia

 

Makrobiotika a facebookon

Makrobiotikus hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj programjainkról, újdonságainkról!